Hoewel ik er ab-so-luut geen voorstander van ben, begrijp ik als geen ander dat je soms nét ff die leuke foto niet op voorraad hebt. Je hebt een toffe blogpost geschreven of je hebt een leuk nieuwtje en daar heb je ondersteunend beeld bij nodig, kan! En hoppa, voordat je het weet zit je in de ‘beeldenbank’ van Google te scrollen naar het perfecte plaatje…. Kan je duur komen te staan, want NIET alle beelden die je daar vindt kun je gratis en voor niets ‘gebruiken’. En wanneer de makers van het beeld hun materiaal ongevraagd ergens zien verschijnen dan kan je dat weleens heel erg veel geld kosten. Is niet nodig! Ik heb 5 toffe sites voor je op een rijtje gezet waar je naar hartelust kunt scrollen én waarvan je de beelden zo mag gebruiken, daar gaan we:

1. Pexels

Altijd mijn eerste go-to wanneer ik op zoek ben naar rechtenvrije beelden. Pexels werkt met een handige zoekbalk waarin je eenvoudig je zoekterm (weliswaar in het Engels) kunt invullen. Onder het kopje ‘Discover’ heeft Pexels een groot aantal onderwerpen gerangschikt waar je inspiratie uit kunt opdoen én natuurlijk je beelden vandaan kunt halen. Alle foto’s op Pexels zijn gratis en voor zowel persoonlijke als commerciële doeleinden te gebruiken. Credits voor de fotografen geven is niet verplicht, wel erg gewaardeerd ;-), tenslotte mag je de beelden bewerken naar hoe je wenst. 

Wil je je eigen foto’s terug zien op Pexels? Dat kan als je een account aanmaakt.

2. Pixabay

Pixabay is ook een van mijn lievelings. Naast foto’s kun je op Pixabay ook illustraties, vectors en korte video’s vinden. Net als Pexels werkt Pixabay met een handige zoekbalk op de homepage. In de dropdown naast de zoekbalk kun je aangeven of je foto’s, vectors, illustraties of video’s zoekt. Ook kun je op beelden per categorie zoeken, handig voor als je niet precies weet wat je wilt. De content van Pixabay is vrij te gebruiken, maar let wel even op want de site hanteert wel restricties wanneer het gaat om beeldmateriaal met personen, lees daar hier alles over.

3. Unsplash

Op Unsplash vind je wat artistiekere content dan op de twee bovenstaande sites. De site heeft in het menu al een tal van onderwerpen voor je gecategoriseerd, dat maakt het zoeken nog makkelijker. Ook hier zijn alle foto’s rechtenvrij te gebruiken voor persoonlijke en commerciële doeleinden. Wanneer je een minuutje over hebt is het heerlijk om even door deze site te scrollen maar wees gewaarschuwd, je bent zo een uur verder!

4. Gratisography

Eerlijk is eerlijk, de foto’s die je hier vindt zijn een beetje gek. Maar ik hou wel van een beetje gek en dus staat ‘ie op nummer 4. Je kunt rechtsboven in de zoekbalk je zoekterm intypen, of Gratisography heeft 9 categorieën voor je waaruit je kunt kiezen. De site barst niet van de foto’s, waarschijnlijk kun je er ongeveer 500 gratis beelden vinden. Maar dat zijn dan wel spraakmakende beelden. Nou goed, kijk zelf even dan zie je wat ik bedoel ;-).

5. Picjumbo

Op Picjumbo vind je een enorme hoeveelheid aan prachtige foto’s, alleen wordt je ook gespamd door betaalde sites als Shutterstock. Vind ik behoorlijk irritant dus daarom is ‘ie de laatste in mijn rijtje. Als member krijg je wel access tot een grotere database en de foto’s zijn tof. Dus wel een bezoekje waard!

Oké, hoewel nood soms wetten breekt is het continu gebruiken van stockbeelden niet aan te raden. Je verliest je authenticiteit door iemand anders’ beelden te gebruiken. En dat is precies wat je op social media dus eigenlijk niet wilt. Een goede tip is om een verzameling van beelden te bewaren die jou aanspreken en díe ter inspiratie te gebruiken voor een eigen fotoshoot. Maak een lijst van de beelden die jou en je bedrijf goed weergeven, huur een fotograaf in en kies je locatie(s). Het is fijn om met iemand te werken waar je een goede klik mee hebt want dat is op de foto’s terug te zien, zeker als ‘voor de camera staan’ niet echt je ding is.

Heb je hulp nodig bij het creëren van de juiste content dan kijk ik natuurlijk graag met je mee. Dus, koffietje doen?

Geschreven door Bente Hemmes
FACEBOOK & INSTA EXPERT – CONTENT MARKETEER – SOCIAL ADVERTISER PROSpontaan, type-handen-uit-de-mouwen, staat graag achter het fornuis, gek op haar auto, dol op tennis en Crossfit, leest in de vrije uurtjes graag een boek of magazine, laat zich vaak opsluiten in een escaperoom, zegt nooit ‘houdoe’ en heeft nog héél veel vakantiebestemmingen op haar bucketlist.